Kerstbomen

Kunstboom
De kunstboom bestaat uit 3 hoofdbestanddelen:
– polyvinylchoride (pvc)
– polypropyleen (pp)
– staal
Soms worden kleine percentages lood en tin toegevoegd. Veel van deze toevoeging veroorzaken gezondheidsklachten zoals leveraandoeningen en verminderde vruchtbaarheid. Vooral het gebruik van PVC granulaat tijdens de productie fase heeft een negatief effect op het millieu. Tachtig procent van de kunstbomen is afkomstig uit China, Korea en Taiwan. Veel kunstbomen leggen dus duizenden kilometers af voordat ze in de huiskamer staan.
Natuurlijke kerstboom
De natuurlijke kerstboom neemt C02 op en zet koolstofdioxide om in koolhydraten. Geschat wordt dat 1 hectare kerstbomen dagelijks genoeg zuurstof produceert voor ongeveer 44 mensen.Bij de teelt van kerstbomen probeert men zoveel mogelijk mechanisch- en handmatig onkruid te bestrijden, dus zo weinig mogelijk herbicide (bestrijdingsmiddelen) te gebruiken.Het sparen van de akkerranden is gunstig voor flora en fauna, er ontstaat daardoor veel bodemvoedsel dat goed is voor bijvoorbeeld regenwormen, mieren, muizen, rupsen, krekels en mollen Bovendien ruikt de natuurlijke kerstboom naar echte frisse dennegeur, men hoef daar geen geuren uit een spuitbus voor te kopen.

 

 

Abies Nordmanniana
De Nordmann (Abies Nordmanniana) is een grote, groenblijvende kerstboom met een brede piramidale groeiwijze. Hele oude bomen kunnen op het laatst een soort platte kroon krijgen. De stam is in het begin lichtgroen gaat dan over in lichtbruin en later grijs. De stam is glad maar zonder harpik (hars), wat eigenlijk een eigenschap is van de Abies familie. De naalden zijn stijf en lederachtig en kunnen zeer mooi donkergroen worden. De naalden zijn mooi verdeeld, echter de onderkant is meestal plat. Het eind van de naald is iets ingesneden, de bovenkant mooi donkergroen en de onderkant bevat een blauwgrijze streep. De zaadkegels staan rechtop en zijn cilindrisch. Deze komen pas na 15-20 jaar. De Nordmann is de meest gebruikte kerstboom omdat de boom de naalden houdt, ook na het zagen van de boom.

 

 

 

 

Abies Fraseri 
De Fraserispar (Abies Fraseri) is een boom die behoort tot het geslacht Zilverspar (Abies). Ze wordt als tuin- en kerstboom gebruikt. De boom is decoratief, omdat ze al op jonge leeftijd (1-2 m lang) helder gekleurde kegels heeft. De boom komt van nature voor in de zuidoostelijke Appalachen, in zuidwest Virginia, in het westen van North Carolina en in het oosten van Tennessee. De boom wordt tot 25 m hoog met een stamdikte van 75 cm diameter en een 6 tot 12 m brede kroon. De takken staan horizontaal. De vorm van de kroon is piramidaal. Op jonge leeftijd is de boom dicht, maar wordt opener naarmate deze ouder wordt. De schors is grijsbruin en wordt op latere leeftijd schilferig. Normaal is de schors dun en glad maar wel met veel harsblaasjes. De 12 tot 25 mm lange, donkergroene, platte, buigzame naalden staan spiraalsgewijs op de twijgen, maar door een draaiing aan de basis lijken ze in twee rijen te staan. De top van de naald is rond en heeft een inkeping. Op de onderkant van de naald zitten twee zilverkleurig rijen huidmondjes.

 

 

 

Picea Omorika
De Servische spar is afkomstig uit Joegoslavië alwaar hij tot een 25-30 meter hoge boom uitgroeit die 3 tot 5 meter breed kan worden. Inheems in de kalkrijke bergen van Bosnië en Servië. Het is een heel slanke, opgaande tot kegelvormige boom met sierlijke (hangende) takken. Die hangende takken staan aan hun uiteinde terug een beetje omhoog gericht. De groei is niet bijzonder snel van 2 tot 2,5 meter per 5-7 jaar. Met zijn mooie naalden en zuilvormige groei zijn mooie contrasten te vormen in de tuin. Vooral de onderzijde van de naalden zijn heel erg attractief met twee rijen van witte huidmondjes. Aan de bovenzijde zijn de naalden glanzend groen, 1,2 tot 2,5 cm lang. De kegeltjes zijn 3 tot 6 cm lang. Ze verschijnen al aan jonge planten. In het begin zijn ze op hun mooist met mooie violetkleurige tinten. Later bij de rijping worden ze glanzend kaneelbruin. Als kerstboom wordt deze hoofdzakelijk gebruikt met kluit of potboom ook vanwege zijn mooie slanke groeiwijze.